FOODRUS Záverečné podujatie: Odhalenie inovácií, spolupráce a trvalo udržateľných riešení pre budúce potravinové systémy
19.03.2024Partneri projektu FOODRUS usporiadali tento týždeň svoje posledné podujatie v Bruseli, kde skúmali a diskutovali o výsledkoch, inovatívnych riešeniach a spoločných snahách, ktoré budú formovať budúcnosť potravinových systémov.
Partneri projektu FOODRUS usporiadali tento týždeň svoje posledné podujatie v Bruseli, kde skúmali a diskutovali o výsledkoch, inovatívnych riešeniach a spoločných snahách, ktoré budú formovať budúcnosť potravinových systémov.
Inovatívne riešenia na riešenie plytvania potravinami a strát
Projekt FOODRUS sa zaoberal výzvami súvisiacimi so stratami a plytvaním potravín testovaním 23 obehových riešení prostredníctvom rôznych foriem kolaboratívnej inovácie vrátane: technologických (riešenia blockchain na riadenie strát a plytvania potravinami), sociálnych (vzdelávacie materiály a občianske vedecké aktivity na podporu návykov udržateľnej spotreby), organizačných (siete „poslednej míle“ na podporu miestnej spotreby a darcovstva) a fiškálne (nové schémy „zaplať, ak vyhodíš“).
Počas konferencie dánsky, španielsky a slovenský pilot predstavili najdôležitejšie riešenia vyvinuté a testované na ich území. Okrem toho regióny pridružené k FOODRUS predstavili výzvy a príležitosti zapojenia sa do projektu.
Politické odporúčania formujúce budúcnosť udržateľných potravinových systémov
Zástupcovia Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín poskytli účastníkom podrobné informácie o ambíciách stratégie „Farm to Fork“ a perspektívu budúcich príležitostí pokračovať v práci na prevencii potravinových stratách a plytvania potravinami.